3 Haziran 2015 Çarşamba

Kuzu veya hindi etli şevket-i bostan


Bugünlerde maalesef tadı muhteşem ve çok sağlıklı şevket-i bostanın son demlerini yaşıyoruz.  O nedenle bu sabah Bostanlı pazarımıza sabahtan gittim ki, bembeyaz sakız gibisi ni alayım ;) Bu yemeğe aslında en güzel yakışanı kuzu etidir. Ancak bizim evin ahalisi kuzuyu sevmediği için bu yemeği genelde kuşbaşı hindi but veya tavuk ile yapıyorum.

Malzemeler:

750 gr şevket-i bostan
500 gr et
2 soğan
2 limon
1 çay bardağı zeytin yağ
1 yumurta sarısı
sıcak su
tuz
karabiber

Yapılışı:

İlk önce şevket-i bostanın yeşil bölümleri ayıklayalım. Sonra iyice yıkayıp, 2 parmak kalınlığında keselim. Derin bir kasenin içine su doldurup, 1 limonun suyunu sıkıp, limonun kabukları ile birlikte şekvet-i bostanı koyalım.
Bu arada düdüklümüze zeytin yağ ile etlerimizi koyup, etlerin rengi değişinceye kadar kavuralım. Sonra 2 adet kuru soğanı küçük küçük doğrayıp etlere ilave edelim. Soğanlarımız pembeleşince süzülmüş şevket-i bostanları tencereye dahil edip, kavurma işlemini 5 dakika daha sürdürelim. Bir limonun suyunu, üstü örtülünceye kadar sıcak suyu ilave edip, 5 dakika kaynamaya bırakalım. Tuz ve karabiberini ilave ettikten sonra düdüklümüzü  kapatıp, orta ateşte 7-10 dakika ocakta tutalım. Sebze yemeklerinde ben genelde zaman ile pişirmem. Düdüklüden çıkan dumanı koklayarak piştiğini daha iyi anlıyorum. Yemeğimiz piştikten sonra düşük ateşte yumurta sarısını bir güzel çırpıp, yavaş yavaş terbiyesini yapalım. Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder